motorrijbewijspoint-geleen BEL ME
TERUG

Motorrijbewijs A1, A2 en A

Voor de motor heb je drie verschillende rijbewijzen: voor de lichte motor (A1), de middelzware motor (A2) en de zware motor (A).

A1 rechtstreeks
Als je 18 bent, mag je het rijbewijs voor de lichte motor (A1) halen. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Op je zeventiende mag je ook al rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A1. Met een A1-rijbewijs mag je rijden op: A2 rechtstreeks
Als je 20 bent, mag je het rijbewijs voor de middelzware motor (A2) halen. Vanaf je twintigste mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 20 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A2. Als je het rijbewijs voor de middelzware categorie (A2) hebt, krijg je automatisch het rijbewijs A1. Met een A2-rijbewijs mag je rijden op: A rechtstreeks
Als je 21 bent, mag je het rijbewijs voor de zware motor (A) halen. Vanaf je 21e mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 21 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A. Hierbij gaat het om nieuwe wetgeving. Met ingang van eind november 2017 kan een A-examen voor kandidaten van 21, 22 en 23 jaar worden gereserveerd. Als je het rijbewijs voor de zware categorie (A) vóór je 24e rechtstreeks behaalt, krijg je code 80 op het rijbewijs vermeld. Dat betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1- en A2-rijbewijs. Met een A-rijbewijs met code 80 mag je rijden op: De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vervalt code 80 voor je 24e, dan moet je wel bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de code 80. Met een A-rijbewijs zonder code 80 mag je rijden op: Verkeersdeelname (AVD)
Het AVD-examen bestaat uit rijden met een motor in het verkeer. De examinator en de instructeur volgen je in een auto. De examinator let onder meer op het kijkgedrag, de plaats op de weg en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Het gemiddelde aantal lessen voordat je op AVD-examen gaat is tien à twaalf. Ook zul je in het bezit moeten zijn van een theoriecertificaat voor de motor en zul je geslaagd moeten zijn voor je AVB-examen.

Motorexamen Voertuigbeheersing (AVB)
Het AVB-examen bestaat uit twaalf oefeningen, waarvan je er zeven krijgt op het examen. Iedere oefening mag je één keer herkansen. Om te slagen moet je in totaal vijf van de zeven verschillende oefeningen succesvol afronden. We beschikken over een motoroefenterrein, waar alle bijzondere verrichtingen vast staan opgesteld. Hier kun je rustig en ongestoord de bijzondere verrichtingen oefenen.  Het gemiddelde aantal lessen voordat je op AVB-examen gaat is ongeveer tien lesuren. Wanneer je in het bezit van je autorijbewijs, hoef je op dit examen nog niet in het bezit te zijn van een theoriecertificaat voor de motor. Wil je meer weten over het motorexamen voertuigbeheersing klik dan hier.

GEGARANDEERD VOOR EEN VASTE PRIJS JE RIJBEWIJS 1650,-